Педагогічний керівник:
- НТ Еврика: Грамота ЦПР
- Районний конкурс МАН: II місце
«Хворіти діабетом – те саме, що керувати автомобілем на жвавій трасі, необхідно просто знати правила руху».
М. Бергер
В наш час цукровий діабет перестав бути лише медичною проблемою – це соціальне, економічне та навіть політичне питання.
Станом на 2019 рік в світі на цукровий діабет страждає – 420 000 000 осіб, в Україні - 1 226 000 хворих (з них понад 7 500 дітей). Слід зазначити, що за останні 40 років кількість хворих на цукровий діабет у світі зросла в 4 рази, та за прогнозами ВООЗ і надалі буде зростати.
Цукровий діабет – порушення обміну речовин через відсутність, або неправильну дію інсуліну та в більшості випадків пов’язане з порушенням ендокринної функції підшлункової залози. Зниження або відсутність в організмі інсуліну призводить до підвищення рівня цукру в крові.
Цукор в кров надходить в першу чергу з їжі, так як вуглеводи входять в склад дуже багатьох продуктів. Серед сучасних солодких страв більшу частину займають торти та тістечка, варення, джеми, повидло та інші солодощі, при приготуванні яких використовується цукор. Наприклад, в 100 г варення, джему, або повидла знаходиться близько 70 г цукру (300 кілокалорій). Крім того, організм може синтезувати вуглеводи з жирів та білків.
Для нормальної життєдіяльності організму людини і доброго засвоєння їжі організм повинен отримувати всі поживні речовини у певних співвідношеннях. Наприклад нормальне співвідношення білків, жирів та вуглеводів має бути: для молодих чоловіків та жінок, що зайняті розумовою працею 1:1, 1:4,1; для тих самих людей, якщо вони зайняті важкою фізичною працею 1:1, 3:5.
В харчовому раціоні вуглеводи повинні складати 50-60%. З загальної кількості вуглеводів, не менше 30% повинні складати вуглеводи з овочів та фруктів, та не більше 20% - цукор. Надлишкове споживання цукру призводить до карієсу зубів, порушення обміну речовин і, як наслідок, розвитку ожиріння та цукрового діабету.
На даний час цукровий діабет є невиліковним захворюванням. Проте при правильній компенсації ендокринної функції підшлункової залози та правильному харчуванні, життя хворих залишається повноцінним.
Цукровий діабет поділяють на два типи: І – інсулінозалежний та ІІ – інсулінонезалежний. Перші прояви цукрового діабету І типу: спрага та часте сечовипускання, слабкість, втомлюваність, неуважність, свербіння шкіри та статевих органів, порушення гостроти зору, зниження маси тіла. Цукровий діабет ІІ типу частіше перебігає безсимптомно або малосимптомно і визначається завдяки факторам ризику для розвитку хвороби (ожиріння, цукровий діабет у родичів).
Для компенсації процесів обміну речовин більшість пацієнтів повинні вводити інсулін, частіше за все перед прийомом їжі. Пауза між уколами і їжею зазвичай повинна складати 10-30 хв. Іноді більш безпечно (для людей з нечітким режимом харчування) вводити інсулін коли їжа уже вжита.
У випадку своєчасного діагностування цукрового діабету ІІ типу його лікування починають з призначення дієти, після чого, при необхідності, призначають таблетовані цукрознижуючі засоби (спочатку одного виду, а за потреби в комбінації). Призначення цукрознижуючих пігулок знаходиться виключно в компетенції лікаря і є строго індивідуальним для кожного хворого.
Науково доведеними заходами для профілактики виникнення цукрового діабету є раціональне харчування. Різні поживні речовини використовуються організмом по різному, незмінним залишається одне: кожний вжитий продукт здатний, в залежності від його складу, забезпечити організм певною кількістю енергії і поживних речовин. Їжа, що надходить в шлунково-кишковий тракт, відразу включається в обмін речовин, порушенням якого характеризується цукровий діабет. Для вимірювання енергії у всьому світі використовують певну одиницю – калорію, а для розрахунку заміни вугеводвмісних продуктів - хлібну одиницю (ХО). При цьому середня добова потреба дорослої людини складає 17- 20 ХО (1 ХО = 12г вуглеводів).
Для людини з цукровим діабетом основний прийом їжі повинен бути 3 рази на добу (сніданок, обід, вечеря) та 3 додаткових (другий сніданок, полуденок, пізня вечеря). Основні прийоми їжі повинні складати по 25% добового калоражу (обід - 30 %), додаткові прийоми їжі - 10%, або 1- 2 ХО.
Корекція дози інсуліну проводиться з розрахунку 1 ОД інсуліну на кожну вжиту ХО. Потреба інсуліну на 1 ХО змінюється в залежності від часу доби: Зранку - 1,3 - 2,5 ОД, вдень - 1,0 ОД, ввечері - 1,0 - 1,5 ОД.
Основні продукти, вживання яких необхідно уникати: звичайний цукор, глюкоза (виноградний цукор), мармелад, конфітюр, джем, варення, повидло, мед, сироп, цукерки - карамель, шоколад, пастила, халва, зефір, тістечка, солодкі пироги, торти, фруктові консерви, сухофрукти, морозиво, солодкі фруктові соки, «Спрайт», шоколадні цукерки, крем, шипучка, «Пепсі – кола», «Фанта».
Виявлення цукрового діабету краще попередити. Для цього необхідно дотримуватись простих правил:
1. Харчування повинно бути раціональним, тобто достатньої кількості і повноцінне за якістю, в основі якого повинна бути збалансованість (оптимальне співвідношення всіх компонентів їжі). Ще одна умова раціонального харчування - режим. Мова йде про час і кількість прийомів їжі, перервах між ними, розподіл раціону.
2. Рухова активність повинна бути достатньою, що позитивно впливає на загальний рівень самопочуття та запобігає розвитку надмірної ваги.
3. Відсутність шкідливих звичок (паління та зловживання алкоголем). Однак, якщо спостерігаються симптоми цукрового діабету, потрібно обов’язково звернутися до лікаря, пройти необхідні лабораторні дослідження та визначитись з доцільністю проведення інсулінотерапії.
Правильне харчування рекомендується при багатьох захворюваннях, однак лише при цукровому діабеті воно виділяється в самостійний метод лікування, що має не менше значення ніж інсулін та цукрознижуючі пігулки.