Лютий. Перезавантаження або як бути бадьорим наприкінці зими

Гуртківці «Юні медики» ТО «Розмарин» розглядали на своєму занятті тему: «Лютий. Перезавантаження або як бути бадьорим наприкінці зими». Отож, занотуйте поради від лікарів Центру Здоров’я та від юних особистостей – гуртківців ТО «Розмарин».

У холодну пору року наше здоров’я потребує особливої уваги. В цей час збільшується поширеність інфекційних захворювань, підвищується ризик дефіциту деяких вітамінів, мінералів, наприклад, вітаміну Д. Багатьом відомо, що багато в чому настрій людини залежить від гормону мелатоніна. Він виробляється шишкоподібною залозою головного мозку та відповідає за цілий ряд реакцій: знизує збудливість, викликає сонливість, зменшує репродуктивні можливості, словом життєвий тонус в сторону пониження.

Темнота – найкращий друг мелатоніну. Так як сонячне проміння припиняє його синтез, а сутінки, навпаки, стимулюють. Чим більше світла, тим краще почуває себе людина. Так як зимовий короткий світловий день не встигаає вигнати із тіла мелатонінову дрімоту, тому людині потрібно прикладати титанічні зусилля, щоб не потрапити в анабіоз. Холод, сирість, похмурі краєвиди, дефіцит вітамінів та мікроелементів (сезонний гіповітаміноз) знижує імунітет. А в підсумку, люди хворіють на простудні захворювання.

Ритм великого міста диктує свої правила: багато людей ходять на роботу у хворобливому стані, сидять годинами в душному офісі перед комп’ютером, обмежують себе в спортивних навантаженнях та повноцінному харчуванні. Часто в таких умовах неможливо швидко видужати, легенька застуда або вірусна інфекція стає занедбаною і може швидко перейти в грізне ускладнення. Імунітет однозначно слабкий, якщо:

  • простуда буває частіше, ніж 6 раз в рік,
  • людина хворіє більше звичайного і з’являються ускладнення,
  • хронічний стрес і психологічна напруга є звичним внутрішнім явищем,
  • загострення хронічних захворювань,
  • має місце лікування антибіотиками,
  • дефіцит мікроелементів і вітамінів.

Але якщо застосувати превентивні міри, то холодний сезон не буде такий похмурий та нескінченим. Ось що потрібно робити:

  1. Зарядити свої сонячні батареї. Навіть, якщо за вікном мінус, але сонце щедро світить, хоч і не гріє – швидше на вулицю! Після прогулянки під сонцем в настрою з’явиться більше позитивних ноток. Солярій (без фанатизму) – хороша альтернатива натуральному сонячному світлу. Світлотерапія стимулює утворенню гормону хорошого настрою серотоніну. До речі, його підвищенню сприяють також банани, що в своєму складі містять триптамін – амінокислоту, що в організмі перетворюється на серотонін. А взагалі гуляйте більше на свіжому повітрі: кожна клітинка, насичується киснем, краще працює і протистоїть інфекції.
  2. Вітамінізуватись. Різноманітні полівітамінні комплекси, але краще натуральні продукти. Взимку головне джерело вітамінів – заморожені овочі, фрукти і ягоди. В деяких зберігається до 90% вітамінів і мікроелементів. Потрібно тільки правильно розморожувати запаси: невеликими порціями перед приготуванням.
    • Цінний постачальник вітамінів (особливо вітаміна С) – квашена капуста. Притому чим менше було використано солі при заготівлі капусти, тим більше в ній збережеться корисних речовин. Багато вітаміну С містять цитрусові: апельсини, грейпфрути, лайми, лимони, шипшина, зелені овочі з «кислинкою»: щавель, шпинат.
    • Позбутись іміджу «соні» допоможуть вітаміни групи В (їх ще називають нейровітамінами або вітамінами для менеджерів). Рис, горіхи, висівки, чорнослив, пивні дріжджі – багаті вітаміном В1. Вітамін В2 присутній в зелених овочах, м’якому сирі. Вітамін В6 міститься в рибі та яйцях. Запаси вітаміна В12 поповнимо із морської капусти, сої, бобів.
    • Щоб поповнити свою тарілку вітамінами, доволі посадити на підвіконні зелену цибулю.
    • Хочете зберегти вітаміни в їжі –скоротіть до мінімуму теплову обробку і готуйте їду беспосередньо перед вживанням.
    • В раціон добавте так звані збагачені продукти: йодовану сіль, соки з м’якоттю, молоко з фтором або залізом і т. д.
    • А щоб думати швидше, потурбуйтесь про їжу, багату кальцієм і калієм: твердий сир і помідори. Активність мозку стимулює вживання спецій. Імбір, кориця і кмин активізують увагу, чорний перець, паприка і куркума – мозговий кровообіг.
  3. Не мерзніть! Одягайтесь по погоді, акцент на ноги – взуття повинно бути теплим, а устілки сухими.
  4. Використовуйте антибактеріальні салфетки. Навіть коли ви не вдома, частіше протирайте руки, тому що багато інфекцій передаються тактильно.
  5. Радійте життю. Читайте гумористичні оповідання, дивіться комедії, більше гуляйте, порадуйте себе гірким шоколадом. Вдихайте аромамасло з запахом апельсина, достатньо крапельки на зап’ястя – і ваш настрій поліпшиться.
  6. Більше вогню! – Порада біоенергетика Київського центру психологічної саморегуляції і біокорекції.

Взимку нам катастрофічно не вистачає елементів стихії Вогню. Дефіцит сонця і тепла дуже впливає на настрій. Допоможуть цьому завадити: танці, співи, гумор, слухання улюбленої музики, сміх, необразливі витівки, жарти.

Спілкуйтесь з природою, створюйте власні твори: пишіть оповідання, картини, займайтесь рукоділлям, ведіть щоденник.

Читання книжок, відвідування концертів, музеїв, виставок, колекціонування, перегляд світлин предків, вивчення історії роду - теж дуже корисне заняття.

А ще використовуйте в одязі теплі кольори – вони теж підсилять імунітет, піднімуть настрій та дадуть відчуття тепла і захищеності. Ввечері запалюйте побільше свічок, живий вогонь очистить енергетику від нагромадження за день негативу, роздратування і злості.

Ці поради допоможуть вам отримати задоволення від останніх зимових днин і натхненно зустріти весну. Адже, погодьтесь, прикро лежати в ліжку, коли за вікном стільки цікавого. Шукайте дивовижне у звичайному, не нервуйте через дрібниці і при кожній нагоді спілкуйтеся з природою.