Що ми знаємо про гриби сморчки? Віддалена робота пізнавального характеру для гуртка медиків ТО «Первоцвіт» (керівник Литвиненко В.В.)
З першими весняними сонячними променями з’являються і перші гриби: cморчки, сморчкова шапочка та строчки. Сморчки – гриби, що мають закруглені шляпки, схожі на бджолині стільники. Вони конічні, колір від світло-коричневого до майже чорного, а саме тому, що їх декілька видів. Вони їстівні і схожі один на одного. Головна небезпека, при їх збиранні - не переплутати зі сморчками несправжніми. Розрізняють їх за шляпкою, у отруйних вона повністю не прикріпляється до ніжки і при надрізі всередині вона заповнена білою м’якоттю, тоді як звичайні сморчки всередині порожнисті. Ці гриби відносяться до аскоміцетів, клас – пецицоміцети, родина – сморчкові, вид – сморчок звичайний та сморчкова шапочка.
У звичайного сморчка ніжка та конічна шапка однакової довжини, а у сморчкової шапочки ніжка видовжена, а шапка куполоподібна. Сморчки ростуть на супіщаних та суглинистих землях в місцях старих згарищ в лісах та в садах. В нашому випадку були знайдені сморчки, що виросли під вишнею та аличею, які підживлювались попелом від згорання соснових дров. Гриби починають рости з середини квітня і продовжують рости до кінця травня. Колір шапочки темно-коричневий, один вид має яйцевидно-округлу форму інший – конічну. Поверхня сітчаста схожа на стільники, ніжка циліндрична , як ніжка так і шапочка всередині порожнисті. Під аличею росли сморчки звичайні конічної форми (фото 1- 6), під вишнями знайдені сморчки яйцевидно-овальної форми (фото7).
Інші гриби: строчки - сумнівно-їстівні (отруйні), мають неправильну форму схожі на мозок, висотою до 10 см, в діаметрі – до15 см. Молоді гриби мають гладеньку поверхню, а коли переростають – стають зморшкуватими і при розрізі не мають порожнини всередині. Ці умовно-отруйні строчки не використовують для харчування, але з них можна приготувати настоянки для втирання в шкіру, як знеболюючий засіб.
В нашому випадку, зростали лише їстівні сморчки, які ми сфотографували в різних фазах росту, а також для більш досконалого ознайомлення з ними, додаємо їх зображення в розрізі (фото 8-9). Отже, слід бути уважними при збиранні таких грибів: не брати отруйних , а звичайні сморчки вважаються делікатесними, цінними грибами і дуже смачні.